Livsstil

Spontanbesök? – Snabbstäda på 20 minuter!

Att snabbstäda inför spontan-besök – Har du varit med om att det ringer i telefon och en glad röst i andra ändan säger, -Vad kul att ni är hemma? Vi tänkte komma förbi på lite fika om det går bra!?

Genast går det runt i huvudet och man pejlar snabbt av läget och konstaterar att här behöver göras en insats innan man vill ta emot besök. Under tiden svarar man glatt tillbaka. -Men vad roligt det får ni jättegärna! -Jag har nog ca 20 minuter på mig och få lite ordning nu, så hur börjar jag?

Så snabbstädar du när det strax ska komma gäster!

1. Börja med att bädda sängen

Fixa till kuddarna, sträck till täcket och lägg på överkastet. Lägg pläden lite sådär spontant över nederdelen av sängen – Klart – Detta tar inte mer än två minuter, men ger ett sådant välstädat intryck!

2. Fixa till i soffan

snabbstäda soffan

Snabbstäda i soffan och rätta till kuddar och dynor i soffan så att de inte ser nedsuttna ut. Lägg även här ut en liten filt lite lagom snyggt och prydligt.

3. Ställ undan disken

Ordna ner disken i diskhon men med lite ordning. Ställ saker i varandra istället för att det står uppe på bänken och ser ofräscht ut

4. Snabbtorka av

Torka av matborden, diskbänken och soffbordet. Fräscha även snabbt över spisen om det behövs. Borden är mest noggrant då man ofta vill lägga ifrån sig tex. mobilen och lite så där. Är det dammigt här känns resten av boendet smutsigt.

5. Röj undan saker som ligger framme

Saker som ligger utströdda här och där ger ett stökigt intryck, plocka undan allt och lägg det tillfälligt i en papperskasse. Så kan du ta itu med det i lugn och ro lite senare när gästerna gått igen.

6. Fräscha upp med dofter

snabbstäda - doftljus

Tänd gärna doftljus eller gå snabb över med lite “doftspray” om det behövs på tex. jackorna som hänger i hallen. Passa på att slänga soporna, ofta känner man inte själv att de luktar. Öppna fönstren och vädra ur, sätt på kaffet för att sprida en härlig välkomnande aroma till gästerna.

7. Snabbstädning i badrummet

Du snabbstädar toaletten mest effektivt om du använder dig av sprayflaska och papper, det är även det mest fräscha sättet. Spraya över spegel, handfat och toalettstolen. Torka med papper över dessa ställen och släng i toaletten. Byt ev. handdukar. Tips är att du fyller en tom sprayflaska med lite ajax och fyller upp med vatten – Som du alltid har ståendes i badrummet.

8. Dags för dammsugning

Är det ont om tid nu, så dammsug bara där du vet att gästerna kommer att vara. De kommer iallafall inte att leta efter dammråttor under sängen eller soffan. Men se till att hallen ser ren och välkomnande ut från sand och grus.

Vill man slippa att hålla på och städa över huvud taget passa på att investera i städhjälp. Kika in på I-shine.se här kan man välja precis hur mycket hjälp man önskar ha.

9. Glöm inte mysbelysningen

Levande ljus blir aldrig fel, samt tänd de små fönsterlamporna som förstärker stämningen. Är det dessutom lite skön musik i bakgrunden så kommer gästerna i en skön stämning och glömmer direkt att titta efter om det är välstädat. 🙂

10. Snabbstäda Entrén

snabbstäda skor

Hallen är det första gästerna ser, så det är viktigt att den ser trevlig ut. Röj undan så att det finns tomma galgar och krokar för gästerna att hänga upp sin jackor? Lämna också plats så att de har en naturlig plats att ställa sina skor och väskor så att de känner sig välkomna.

Med tiden som är kvar (om det är någon)… så dukar du fram för fika, annars är det en trevlig sak att göra när gästerna kommer, så det behöver inte vara klart!

snabbstäda - fika

Yes klart! – Gästerna kan komma – Hur lång tid tog det?

Vill du ha tips på hur du skapar goda vanor till att ha ordning jämt? Kika på tipsen ifrån länken: Mysiga hem

Här på bloggen finns även mer inspiration till hem och inredning: ohmarylane.com

Och när du har lite mer tid på dig så kan du läsa mer här om hur man även städar när man ska – Städa klimatsmart! 🙂

Har det blivit dags att flytta? – Läs mer på länken!