Hem

Smyckesrengöring: Skapa din egen magiska smyckesrengörare hemma

Känner du det där hjärtat-skuttar-till känslan när du ser en ren, skimrande smycke? Ja, jag talar om det ögonblicket när ljuset fångas perfekt och det glittrar tillbaka. För mig är det en liten bit av magi. Men vad händer när din smycke förlorar den där gnistan? Inte att oroa sig, för idag ska jag lära dig hur du gör och använder din egen smyckesrengörare. Du vet, jag har prövat det mesta från hemstäd och städhjälp, men när det kommer till smycken, det är något jag gillar att ta hand om själv. Och det bästa är, vi kommer att använda saker du redan har hemma. Låter det bra? Låt oss sätta igång!

smycken rengjorda med smyckesrengörare

Så gör du din egen smyckesrengörare

Jag måste erkänna, jag är inte alltid konsekvent med att rengöra mina smycken längre. Jag bär oftast bara min vigselring och en diamantkedja hela tiden, så jag tar sällan av dem för att göra dem rena. Jag minns de bekymmersfria dagarna som nygift innan barnen tog över huset och all min tid, jag doppade mina nyförvärvade vigselringar i en smyckesrengöringslösning varje morgon när jag gjorde mig i ordning för jobbet – och sedan tillbringade jag dagen med att beundra mina skinande rena ringar (jag gillar lite bling!)

Använda Alka-Seltzer för att göra dina smycken rena

Mitt favoritrecept på hemlagad smyckesrengöring är otroligt enkelt. Det känns lite som en hemstädning, men för dina smycken! Allt du behöver är några Alka-Seltzer-tabletter. Släpp tabletterna i en kopp vatten, låt sitta i 5 minuter, skölj och voila – dina smycken glänser igen!

Ta bort märken på silversmycken med aluminiumfolie

Har du någonsin märkt hur silver smycken kan bli aningen skumma över tiden? Här är ett sätt att göra dem rena.

Du behöver en skål och aluminiumfolie. Fodra en skål med en 10 cm kvadrat av aluminiumfolie. Fyll den till en tum med mycket varmt vatten. Tillsätt en matsked salt ELLER du kan använda bikarbonat (inte båda – välj en) och rör om tills det lösts upp. Doppa silver i lösningen i upp till fem minuter, skölj och torka torrt. Det kan upprepas om silvret är mycket skumt.

Rengör guld smycken med öl

Ja, du läste rätt. För att rengöra och polera massiva guldsmycken, doppa helt enkelt en ren trasa i lite ljus öl (lager eller pilsner) och polera. Använd en ren trasa för att torka torrt.

Rengör diamanter och silver smycken med tandkräm

Diamanter och silversmycken kan poleras genom att använda en gammal tandborste för att försiktigt polera med en mild tandkräm. Skölj och putsa för otrolig glans!

När jag gör rent mina smycken, tycker jag att det är lite som en städhjälp för dem. Det är lite jobb, men att se dem glittra igen är alltid värt det.

Men vad gör man med pärlor och andra ädla stenar som inte kan rengöras med någon av dessa hemmagjorda smyckesrengörare? Buffra helt enkelt med en luddfri trasa och kalla det en dag. Dessa stenar är för delikata för att doppas i rengöringsmedel. Om du kan, försök att försiktigt torka efter varje användning innan du lägger undan dem.

Så, hur ofta rengör du dina smycken? Har du några andra DIY-smyckesrengörare idéer jag borde prova och testa ut? Kom ihåg, ett rent hem är ett lyckligt hem, så behöver du en städfirma i Stockholm kan jag tipsa, men resten får du göra själv, och det inkluderar dina smycken!

  1. Kan jag rengöra alla mina smycken med hemgjorda rengöringsmedel? Det beror på vilket material dina smycken är gjorda av. Pärlor, opaler, turkos och andra opaka stenar eller smycken som hålls ihop med lim bör inte rengöras med dessa metoder.
  2. Hur ofta ska jag rengöra mina smycken? Det beror på hur ofta du bär dem. Men det är alltid en bra idé att rengöra dem regelbundet för att behålla deras glans.
  3. Vilket är det bästa rengöringsmedlet för smycken? Det finns inget “bästa” rengöringsmedel eftersom det beror på vilket material dina smycken är gjorda av. Prova några olika metoder och se vilken du föredrar!
  4. Är det säkert att använda öl för att rengöra guld smycken? Ja, det är säkert att använda öl för att rengöra guld smycken. Men se till att du använder en ljus öl, som lager eller pilsner, och torka sedan dina smycken torra med en ren trasa.
  5. Kan jag använda tandkräm för att rengöra diamanter och silver smycken? Ja, tandkräm kan användas för att polera diamanter och silver smycken. Använd en gammal tandborste för att buffra försiktigt och skölj sedan och torka för otrolig glans!