Hem

Rengöring av mässing, marmor och trä: Tips för att hålla din inredningsdekor som ny!

När du köper nya inredningsobjekt till ditt hem är det viktigt att du också tänker på hur du ska rengöra dem. Olika material kräver olika rengöringsmetoder och det kan vara svårt att veta exakt vad som fungerar bäst. I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur du kan rengöra ovanliga ytor och material som mässing, marmor och trä utan att skada dem.

Rengöring av mässing

Mässing är en populär metall som ofta används i inredningsobjekt såsom lampor, speglar och skålar. För att rengöra mässing kan du använda en mjuk trasa och en blandning av citronsaft och bikarbonat. Gnid försiktigt med trasan och skölj sedan av med vatten. Om mässingen är mycket smutsig kan du använda en blandning av 1 del ättika och 2 delar vatten istället. Var noga med att torka av mässingen ordentligt efter rengöring för att undvika fläckar.

Rengöring av marmor

Marmor är en vacker och exklusiv sten som används i allt från bänkskivor till golvplattor. För att rengöra marmor är det viktigt att du inte använder för starka rengöringsmedel som kan skada ytan. Blanda istället vatten och mild diskmedel i en sprayflaska och spraya ytan. Torka sedan av med en mjuk trasa och undvik att gnugga för hårt. För att undvika fläckar på marmor kan du också använda en blandning av vatten och ammoniak. Var dock försiktig och se till att du inte andas in ammoniakångorna.

Rengöring av trä

Trä är ett naturligt material som kan torka ut om det inte rengörs på rätt sätt. För att rengöra trä kan du använda en mjuk trasa och en blandning av vatten och mild diskmedel. Undvik att använda för mycket vatten och torka alltid av träet ordentligt efter rengöring. För att återfukta och skydda träet kan du också använda en träolja eller möbelvax. Se till att du väljer en olja eller vax som är lämplig för den specifika träsorten.

Om du inte känner dig säker på att rengöra ovanliga ytor och material själv kan du alltid anlita en städfirma för hjälp. En städfirma kan också vara till hjälp om du behöver göra en flyttstädning. I Göteborg finns det många städfirmor att välja mellan, så se till att du väljer en som har erfarenhet av att rengöra ovanliga ytor och material.

Mary Lane