Livsstil

Varför är ordet ”Städa” ofta förknippat med ”Tråkigt”?

Det här med städning är för många ett gissel. Dessutom ser vi väldigt olika på hur ett städat hem egentligen ska vara. En del tycker att det räcker med att det är undanplockat, en del att det ska skina ordentligt och lukta nytvättade golv. Oavsett så är det inte många som tycker om att lägga tid, kraft och energi på sin städning.

Ett litet knep

För att försöka se det här med städning lite mer positivt, tror jag att jag hittat ett knep. Egentligen lurar jag mig bara själv med att välja ett annat ord för städning, men det verkar fungera, så jag fortsätter att luras. 

Jag säger tex.  till mig själv att jag ska ”Mysstäda” 

Att ”Mysstäda” innebär att jag alltid börjar med att sätta på kaffebryggaren och tänder upp lite ljus runtomkring mig – redan här får jag en helt annan sinnesstämning. 

Lite soft bakgrundsmusik är också skönt att ha. 

Kolla gärna in bloggen smartahogtalare.se om du vill hitta en bra smart högtalare som gör att du kan lyssna på musik medan du städar.

Under tiden kaffedoften sprider sin härliga doft omkring i rummen, tänker jag som vanligt att inte ha för stora planer. Jag vill mer ha känslan av att jag går runt och pysslar om i mitt hem än att jag städar.

Jag brukar alltid börja med att torka av och få det fräscht på fönsterbänkarna. Då passar jag på att plocka lite bruna blad från växterna och vattna upp i krukorna. När jag fortsätter till bord och bänkar så kanske jag får lust att byta några dukar. Det piggar alltid upp lite extra. Kanske sätter jag upp på handlingslistan att jag ska handla med mig en ny och fin blomma att sätta på köksbordet.

Man tar liksom rum för rum och ser om det är något som kanske bara kan bytas ut. Ofta har man lite krukor på lager som fått pausa lite då man antingen fått eller handlat sig själv lite nytt. Kanske blir det någon skål, lampa eller ljusstakar man kan plocka fram ur skåpen och återanvända så att det känns lite nytt och omgjort.

Under tiden man håller på, har man mer känslan av att man ger sitt hem extra kärlek än faktiskt städar. Det som är ännu bättre är att man ofta får gjort mer än vad man hade tänkt från början. 

För plötsligt var det mysigare att i lugn och ro få fin ordning med sina saker på rätt plats. Samtidigt som man fick piffat till med lite andra detaljer som man annars inte ser när man gör sin slentrianmessiga veckostädning. 

De gånger jag behöver en mer grundlig städning har jag börjat ta hjälp och hyr in en städfirma som vet precis hur jag vill ha det. Här hittar ni en städfirma i stockholm som är duktiga och som jag använt. Då gör de en helstädning av rum, kök och toaletter, med allt ifrån rengöring av spis och ugn. Avtorkning av samtliga köksluckor och även ovanför dessa som är så svårt att komma åt. De gör även iordning och vaskar i handfat och i brunnarna. Hänger ut mattor på vädring, dammsuger och tvättar golv.

Det känns fantastiskt skönt att slippa dessa tunga städmomenten. Istället kan jag fortsätta att fokusera på min ”Mysstädning” och tex. börja spåna in lite om det kommit några nya gardintrender – Det känns mycket roligare.

Ta en titt på denna informativa blogg flyttstadstockholm om du behöver hjälp med städningen.

Vill du läsa tips om hårvårdsprodukter? Kolla in detta